Hvornår skal 2G-netværket lukkes, og hvad sker der så? Nye teknologier rulles ud i hele landet, men lukningen af 2G-netværket er ikke nært forestående. Bliv klogere her.
Hvornår lukker 2G-netværket i Danmark?
Der er ingen konkrete planer om at lukke 2G-netværket i Danmark. Hverken hos TDC, Telenor eller Telia. Disse tre selskaber ejer og driver de danske 2G-netværk, og disse vil fortsat dække tæt på 100% af landet.
Mange har formentlig spurgt om dette, fordi alle danske netværksoperatører er i gang med at planlægge udfasningen af det nyere 3G-netværk. Her er det dog vigtigt at understrege, at 2G-netværket anvendes til helt anderledes formål end 3G-, 4G- og 5G-netværkene.
Med den brede dækning på 2G-netværket og de utallige enheder, som kommunikerer herigennem, skal vi ikke forvente en snarlig lukning.
Hvordan er dækningen på 2G-netværket?
Som det kan ses på Tjekditnet.dk, er der tæt på fuld dækning hos alle netværksoperatører. Det er da også et af 2G-netværkets største styrker: Lang rækkevidde.
Uanset om du er kunde i et selskab, som benytter 3s, Telia-Telenors eller TDCs netværk, kan du derfor forvente en glimrende dækning i hele landet. Der er kun meget få “døde” områder i Danmark, og disse befinder sig langt ude på landet. Er du bosat på landet, anbefaler vi dog at du tjekker dækningen hos hver netværksoperatør. Der kan være små lokale forskelle, som er mærkbare hvis du bor i et afsidesliggende yderområde.
Hvad bruges 2G-netværket til?
På trods af at 2G-netværket har eksisteret siden begyndelsen af 1990’erne, bruges det stadig af millioner af enheder landet over. Herunder er nogle eksempler på, hvad 2G-netværket bruges til i dag.
- Tale og SMS. Mobiltelefoner af ældre dato benytter fortrinsvis 2G-netværket.
- Data. 2G-netværket kan bruges til data, men hastigheden er meget lav.
- Elmålere kan fjernaflæses via 2G-netværket.
- Alarmsystemer, der bruger SIM-kort og sender beskeder ved mistænkelig aktivitet.
- Køleanlæg. For at kunne overvåge disse, bruger man i mange tilfælde 2G-netværket til beskeder.
- GPS trackere, der kan sende beskeder om placering til din mobiltelefon.
- Varmepumper, der kan give besked ved uregelmæssigheder eller status.
- Rottefælder. Hvis en rotte er gået i fælden, kan du modtage besked på telefonen.
- Backup-netværk. Vi ved, at dækningen og rækkevidden på 2G-netværket er eminent. Derfor giver det også mening, at 2G-netværket er teleselskabernes fallback-netværk.
Som det kan ses af de mange eksempler herover, bruges 2G-netværket dagligt af en lang række enheder, som tjener meget specifikke formål. Hvis 2G-netværket nedlægges i morgen, vil privatpersoner og virksomheder stå med en stor hovedpine, da de pludselig skal ud og opgradere eller udskifte en masse udstyr.
Hvorfor skal 2G-netværket lukkes i fremtiden?
Selvom 2G-netværket ikke lukkes foreløbigt, er det værd at kende grunden til en fremtidig nedlukning. Teleselskaberne har naturligvis begrænsede midler, og de skal hele tiden prioritere deres ressourcer. I takt med at 5G-nettet udrulles over de næste par år, bliver dækningen på nyere netværk også bedre.
3G-netværket er allerede ved at blive udfaset til fordel for 4G- og 5G-netværkene, så det er ikke utænkeligt at 2G-netværket lider samme skæbne. Du behøver dog ikke løbe ud og skifte dine telefoner og andre enheder med det samme, da der nok til gå 5-10 år før det overhovedet bliver aktuelt.
Hvad kommer til at erstatte 2G-netværket?
Hvis du troede at 3G-netværket skulle erstatte 2G-netværket, tager du fejl. Hos både TDC, Telia og Telenor har man allerede annonceret en snarlig udfasning af 3G-netværket, da det er forældet og ikke længere tjener et formål.
4G-netværket bliver til gengæld stadig opgraderet og forbedret, samtidig med at det nye 5G-netværk udrulles til større dele af landet.Det bliver altså således 4G- og 5G-netværket, der kommer til at erstatte det gamle 2G-netværk i fremtiden. Det kommer dog ikke til at ske foreløbigt, og måske når vi endda at opleve 6G-netværket, før 2G-netværket udfases.