Hvis du vil have bredbånd i sommerhuset, har du mange muligheder. Læs her hvorfor mobilt bredbånd ikke altid er tilstrækkeligt, samt hvilke muligheder der findes i sommerhusområderne.
Top 10: Bredbånd til sommerhuset
Når du skal have bredbånd til sommerhuset, skal du vælge med omhu. Hvis det skal udlejes, kræver det internet via kabel. Er det kun dig og dine nærmeste, der bruger sommerhuset, kan du nøjes med mobilt bredbånd. Se de bedste muligheder herunder, så du kan spare penge.
Kabel-TV stik
300/60
Hastighed (Mbit/s)
1494 kr.
Min. pris 6 mdr.
6 mdr. binding • Gratis lånerouter
5G mobilt bredbånd
Fri
Data
1674 kr.
Min. pris 6 mdr.
6 mdr. binding • Gratis lånerouter
5G mobilt bredbånd
Fri
Data
1674 kr.
Min. pris 6 mdr.
6 mdr. binding • Gratis lånerouter
Kabel-TV stik
300/300
Hastighed (Mbit/s)
378 kr.
Min. pris 1 mdr.
Ingen binding • Gratis lånerouter
Kabel-TV stik
200/50
Hastighed (Mbit/s)
2132 kr.
Min. pris 6 mdr.
6 mdr. binding • Gratis lånerouter
Kabel-TV stik
1000/500
Hastighed (Mbit/s)
1794 kr.
Min. pris 6 mdr.
6 mdr. binding • Gratis lånerouter
Kabel-TV stik
1000/500
Hastighed (Mbit/s)
1794 kr.
Min. pris 6 mdr.
6 mdr. binding • Gratis lånerouter
Kabel-TV stik
1000/100
Hastighed (Mbit/s)
1794 kr.
Min. pris 6 mdr.
6 mdr. binding • Gratis lånerouter
Fiber
100/100
Hastighed (Mbit/s)
299 kr.
Min. pris 1 mdr.
Ingen binding • Gratis lånerouter
Kabel-TV stik
1000/100
Hastighed (Mbit/s)
1794 kr.
Min. pris 6 mdr.
6 mdr. binding • Gratis lånerouter
Sådan fandt vi de bedste internetforbindelser til sommerhuset
Det er en fordel at have godt og stabilt bredbånd i sommerhuset. Det danske vejr er lunefuldt, og med en god internetforbindelse bliver det nemmere at slå tiden ihjel på grå regnvejrsdage. Det er også et vigtigt kvalitetsparameter, hvis du har planer om at udleje, da mange feriegæster efterspørger internet i lejede sommerhuse.
Med en god internetforbindelse bliver det også nemmere at orientere sig om lokalområdet, når ferierne skal tilbringes med forskellige oplevelser.
Mange sommerhuse ligger i sagens natur i yderområder, hvor infrastrukturen ikke er helt så veludviklet som inde i byerne. Derfor kan det være svært at gennemskue, hvilke muligheder man har på en given adresse. Det kræver oftest, at du sætter dig godt ind i de forskellige teknologier, og vælger hvad der passer bedst til dine behov.
I denne undersøgelse har vi kigget nærmere på alle de bedste muligheder, og sammenligner mobilt bredbånd med almindeligt bredbånd. Vi har haft særligt fokus på priser og hastigheder, men derudover har vi også kigget på alternative muligheder. Heriblandt mobilabonnementer med ekstra datakort, hvilket i mange tilfælde kan være billigere end et særskilt bredbåndsabonnement.
Som led i vores undersøgelse har vi:
- Analyseret og rangeret mere end 40 udbydere på markedet.
- Sammenlignet over 250 forskellige abonnementer.
- Holdt os opdaterede på SDFIs tal på området.
Når du udlejer sommerhuset
Ved udlejning af sommerhuset er der særlige faktorer, som du skal tage højde for. Hvis det eksempelvis udlejes via Novasol, Dansommer eller lignende selskaber, forventer gæsterne en god og stabil bredbåndsforbindelse, som er nem at tilgå. Det nytter således ikke at opsætte mobilt bredbånd med en begrænset mængde data, som risikerer at løbe tør midt i gæsternes ophold. Du kan dog få mobilt bredbånd med fri data, men de fleste teleselskaber har stadig forbrugsgrænser på deres abonnementer.
Mobilt bredbånd kan til gengæld være interessant at overveje, hvis det kun er dig selv og dine nærmeste, som benytter sommerhuset. Mobilt bredbånd kan benyttes over hele landet, hvilket giver dig mere fleksibilitet end almindeligt bredbånd.
Enkelte mobilabonnementer er også værd at overveje, da de fås med rigeligt data og mulighed for ekstra SIM-kort. Det ekstra SIM-kort kan så sættes i en trådløs router, hvorved du får mulighed for at koble computere og andet udstyr på internettet. Denne løsning er særligt god for personer, som primært bruger nettet til nyheder, e-mail og lignende.
Fastnet- eller mobilt bredbånd i sommerhuset?
Det er let at komme i tvivl om hvilken løsning der er den bedste, når du skal have en bredbåndsforbindelse til sommerhuset. Vi har derfor sammenlignet fastnet bredbånd med mobilt bredbånd, så du kan få vished omkring hvad der passer dig bedst.
- Fastnet bredbånd: Bredbånd via ledning (telefonstik, antennestik eller fiber)
- Mobilt bredbånd: Bredbånd via mobilnetværket (4G eller 5G)
1. Pris
Fastnet bredbånd | Mobilt bredbånd |
---|---|
Fastnet bredbånd kan være forholdsvist dyrt, men til gengæld får du ubegrænset forbrug af internettet. Til storforbrugeren er fastnet bredbånd derfor at foretrække, da du kender prisen på forhånd og slipper for ekstra-regninger. | Mobilt bredbånd kan være markant billigere end fastnet bredbånd, men det er dog begrænset til en vis portion data. Opbruger du den inkluderede data, bliver det hurtigt dyrt hvis du vil forblive online. |
2. Hastighed
Fastnet bredbånd | Mobilt bredbånd |
---|---|
Fastnet bredbånd er generelt meget hurtigere end mobilt bredbånd, men det kommer selvfølgelig an på hvor i landet dit sommerhus ligger samt hvilke forbindelsesmuligheder du har. Størstedelen af danske adresser har adgang til fastnet bredbånd med hastigheder på mere end 50 Mbit, hvilket er mere end rigeligt for de fleste. | Mobilt bredbånd kan være særdeles hurtigt i nogle områder, men irriterende langsomt i andre områder. Med udrulningen af 5G-nettet og fortsat optimering af 4G-nettet, kan du dog i mange områder forvente hastigheder på mere end 100 Mbit – og i nogle byer helt op til 1000 Mbit udendørs. |
3. Stabilitet
Fastnet bredbånd | Mobilt bredbånd |
---|---|
Fastnet bredbånd er generelt mere stabilt end mobilt bredbånd, så hvis oppetid er en vigtig faktor er dette at foretrække. Fiberbredbånd giver normalt den mest stabile forbindelse. | Mobilt bredbånd er generelt også ganske stabilt, men i sommerhusområder kan dækningen svinge en del. I yderområder er der ofte længere til nærmeste mast, og det kan mærkes på forbindelsen. |
4. Til udlejning
Fastnet bredbånd | Mobilt bredbånd |
---|---|
Fastnet bredbånd er nemt at gå til for lejere af dit sommerhus. Så længe de ved hvilket trådløst netværk de skal koble sig på og har en kode dertil, er det ganske smertefrit. Du behøver heller ikke bekymre dig om dataforbruget, da fastnet bredbånd har ubegrænset data. | Mobilt bredbånd er normalt lige så let at anvende, hvis altså du har opsat en trådløs router dertil. Ulempen ved mobilt bredbånd er at forbruget er afgrænset til en bestemt mængde data, og du ved derfor ikke om en lejer når at opbruge al din data før du selv eller den næste lejer checker ind. |
5. Anvendelsesmuligheder og tilgængelighed
Fastnet bredbånd | Mobilt bredbånd |
---|---|
Fastnet bredbånd kan i sagens natur kun benyttes på én adresse, og kommer med en standard router som du skal benytte til internetopkoblingen. Du har således ikke mange andre anvendelsesmuligheder end dem du er vant til hjemmefra, og forbindelsen kan ikke flyttes rundt eller tages med til flere adresser | Mobilt bredbånd byder på flere muligheder. Du får et SIM-kort til dit abonnement, og du kan selv vælge om det skal sættes direkte i en tablet, en almindelig trådløs 4G router eller en lille transportabel router. Sidstnævnte kan du tage med dig fra sommerhuset til hjemmeadressen, og nogle udbydere har endda fri roaming i hele EU. |
Få fibernet i sommerhuset med Bredbåndspuljen
Fiberbredbånd er et oplagt valg for sommerhusejere. Det er hurtigt, stabilt og ubegrænset, så du ikke skal bekymre dig om gæsters/lejeres forbrug. Fibernettet består af lyslederkabler, hvor hastigheden er stabil og høj over lange afstande. Det betyder, at sommerhuse i yderområder har mulighed for at få en tidssvarende internetforbindelse, som giver adgang til alle former for digital underholdning og information.
Hvis dit sommerhus ikke allerede er koblet til fibernettet, kan du søge om etablering i dit lokalområde. For at dette kan blive en realitet, skal du holde øje med følgende:
- Hold øje med tilbud på etablering af fibernet fra leverandører, der skal i gang med at grave i dit område.
- Hold øje med Bredbåndspuljen, da du herigennem kan ansøge om et tilskud til etablering af fibernet.
Ifølge Boliga er netop internetforbindelser noget, som potentielle købere kigger efter. Det kan nemlig både være dyrt, besværligt og tidskrævende at få nedgravet kabler, så hvis dette allerede er gjort inden boligen udbydes på markedet, kan du være heldig at få en højere pris ved salg.
Få bedre Wi-Fi i sommerhuset
Hvis du døjer med langsomt internet i sommerhuset selvom du har prøvet flere forskellige internetudbydere, bor du måske i et område med dårlig dækning. Det kan også være at dit udstyr er forældet, eller signalet bare ikke er kraftigt nok i hele huset.
For at få bedre Wi-Fi i sommerhuset, anbefaler vi at du kigger nærmere på følgende løsningsforslag.
1. Invester i en udendørs antenne til mobilt bredbånd
Hvis du har mobilt bredbånd men nettet er både langsomt og ustabilt, kan det være en god idé at overveje en udendørs antenne. Med en udendørs antenne kan du bedre opfange netforbindelsen fra nærmeste mast, og din hastighed vil derfor kunne øges.
2. Invester i nyt trådløst udstyr indenfor
Hvis du har en hurtig internetforbindelse men signalet inde i sommerhuset er dårligt, kan det være udstyret den er gal med. Hvis din trådløse router er meget gammel og putter sig i et hjørne af huset, er det måske på tide at bede udbyderen om en ny.
Du kan derudover overveje at investere i en Wi-Fi extender, der forstærker/forlænger signalet fra din router og sikrer at hver en afkrog har adgang til hurtigt og stabilt internet.
3. Placer den trådløse router centralt
Den trådløse router skal helst placeres så centralt i sommerhuset som muligt, så signalet kan nå ligeligt ud i alle rum. Læs også brugsanvisningen, så du ved hvordan antennerne skal vende for at sikre det bedst mulige signal.
Fakta om internetforbindelser til sommerhuse
Hvordan får man fiberbredbånd til sommerhuset?
Hvis du ikke allerede har adgang til fibernettet i dit sommerhus, skal du holde øje med Bredbåndspuljen hos SDFI. Her kan du ansøge om et tilskud til etablering af fibernet i nabolaget, men det kræver dog at flere naboer i området går sammen og indgiver en fælles ansøgning.
Er mobilt bredbånd et godt alternativ til fastnet bredbånd?
Mobilt bredbånd er et godt valg, hvis der er fornuftig dækning fra en lokal mobilmast. Du får dog kun en begrænset portion data med i dit abonnement, så hvis andre bruger sommerhuset risikerer du at dataportionen slipper op inden måneden er omme.
Hvor finder man det billigste bredbånd til sommerhuset?
Mobilt bredbånd giver dig den billigste bredbåndsforbindelse i sommerhuset, men der kan dog være problemer med dækningen i afsidesliggende områder. Mobilt bredbånd har også en begrænset mængde data inkluderet, hvilket gør det mindre egnet til udlejningshuse.
Efter mobilt bredbånd er den billigste løsningen enten fiberbredbånd eller bredbånd via TV-stikket, hvor der i mange områder kan leveres en hurtig forbindelse. Du kan måske også nøjes med bredbånd via telefonstikket, men bor du langt fra nærmeste central er forbindelsen måske både langsom og ustabil.
Hvad skal man vælge hvis man udlejer sit sommerhus?
Hvis du udlejer dit sommerhus i flere uger eller måneder hvert år, anbefales det at vælge fastnet bredbånd. Her får du frit forbrug inkluderet i abonnement, og du kender dermed de månedlige omkostninger herved. Giver du i stedet gæsterne adgang til mobilt bredbånd, risikerer du at de opbruger al den inkluderede data – og så kan internetforbindelsen pludselig lukke ned.
4 kommentarer
Hej
Til venlig info, måske andre kan bruge oplysning til at undgå besværet …
Vi har fiber i sommerhus og bestilte internet ved YouSee, samt fjernsynspakke.
Efter installation af trådløs router (gik fint), brugte vi lang tid (…) på vores smart TV til at lede efter YouSee app. Efter flere opkald til support / hotline, fandt vi så ud af at man ikke kan finde denne app hvis man har et Philips Smart tv. Eller et Sony TV.
Det skal oplyses, at de to tv ikke er gamle, – det er fordi Philip (ifølge YouSee medarbejder) har valgt at stoppe samarbejdet med YouSee.
Hej Helle,
Mange tak for oplysningen. Det var da irriterende. Jeg håber I har fundet en løsning på problemet.
Venlig hilsen
Thomas, Teleguiden.dk
I sammenligner ikke, hvor vidt der er mulighed for at holde pause i abbonnementet. Et sommerhus er jo pr definition et sted man ikke opholder sig hele året, så det vil være en besparelse hvis der kan holdes pause.
Ved i noget om det i fht de firmaer I har undersøgt?
Hej Sanne,
Tak for din kommentar. Der er flere udbydere, som tilbyder “sommerhus”-abonnementer. Eksempelvis Waoo og YouSee. Disse kan sættes på pause i en kortere eller længere periode, mod betaling af et gebyr.
Jeg har noteret mig, at det skal undersøges, hvilke udbydere der tilbyder mulighed for berosætning.
Venlig hilsen
Thomas, Teleguiden.dk