Er du i tvivl om forskellen på downloadhastighed og uploadhastighed, og ved du ikke hvilken internethastighed du har brug for? I denne guide kigger vi nærmere på hastigheder, og gør dig klogere på mulighederne.
Forskellen på download- og uploadhastighed
Det er vigtigt at kende forskellen på download- og uploadhastighed, når du skal vælge din nye internetforbindelse. Mange internetudbydere ynder at sælge deres internetforbindelser på downloadhastigheden, men uploadhastigheden er også vigtig. Bliv klogere på forskellene herunder.
Downloadhastighed
Downloadhastigheden angiver, hvor hurtigt du kan downloade fra nettet. At “downloade” betyder, at din computer henter noget fra nettet. Man kan eksempelvis downloade en film eller et spil, hvorefter det ligger på computeren.
Downloadhastigheden har altså betydning for, hvor hurtigt du kan hente ting ned på computeren. Er hastigheden i den lave ende, tager det lang tid at downloade. Er hastigheden derimod høj, kan du downloade hele film og spil på få minutter.
Uploadhastighed
Uploadhastigheden angiver, hvor hurtigt du kan uploade ting til nettet. At “uploade” er det samme som at sende noget. Hvis du eksempelvis arbejder hjemme og sender en video til din arbejdsplads, har uploadhastigheden indflydelse på hvor hurtigt du kan gøre det.
Med en høj uploadhastighed kan du altså hurtigere sende ting over nettet, hvilket er en fordel i mange henseender.
Uploadhastigheden er i mange tilfælde en brøkdel af downloadhastigheden, medmindre du har fiberbredbånd.
Hvor høj internethastighed har jeg brug for?
Ser du mange film, eller sender du ofte store filer over nettet? Dine behov varierer, alt efter hvad du primært bruger nettet til.
Anbefalede downloadhastigheder
- Vi anbefaler mindst 10 Mbit/s, hvis du bor alene og primært bruger nettet til simple ting. Det kan være nyhedslæsning, netbank eller læsning af e-mails.
- Vi anbefaler mindst 100 Mbit/s, hvis husstanden tæller to personer eller flere, og I bruger nettet til lejlighedsvis streaming og hjemmearbejde.
- Vi anbefaler mindst 300 Mbit/s, hvis husstanden tæller to personer eller flere, og I ofte streamer film og spiller computer på samme tid.
Anbefalede uploadhastigheder
- Vi anbefaler mindst 10 Mbit/s, hvis du bor alene og primært bruger nettet til eksempelvis at sende e-mails eller tage backup af billeder taget med din telefon.
- Vi anbefaler mindst 50 Mbit/s, hvis husstanden tæller to personer eller flere, som eksempelvis bruger nettet til lejlighedsvis gaming og hjemmearbejde via stemmekald.
- Vi anbefaler mindst 100 Mbit/s, hvis husstanden tæller to personer eller flere, som ofte sender større filer eller spiller computer over nettet.
Hvordan måler jeg min nuværende internethastighed?
Du kan måle din nuværende internethastighed på Tjekditnet.dk. Tjekditnet.dk er en offentlig hjemmeside udgivet af Energistyrelsen, og du kan finde præcise data om alle adresser i landet.
Udover at måle din nuværende hastighed, kan du også bruge hjemmesiden til at tjekke dine forbindelsesmuligheder. Hvis du eksempelvis gerne vil have fiberbredbånd men ikke ved om du har kabler liggende på din grund, kan søgningen starte der. Du skal bare indtaste din adresse, og så viser Tjekditnet.dk præcis hvad du kan få.
Hvad kan påvirke min internethastighed?
Der er flere faktorer, som kan påvirke din internethastighed. I vores guide til hvordan du fikser langsomt internet gennemgår vi 8 problemer, som ofte forekommer når internettet er langsomt. Downloadhastigheder og uploadhastigheder spiller ikke altid en rolle, så husk at undersøge disse problemer først.
#1 Forkert placering af trådløst udstyr
Din trådløse router skal helst placeres neutralt og i en god højde, så signalet kan nå rundt i hele boligen.
#2 Signalforstyrrelser
Der kan være signalforstyrrelser i området, som nedsætter din internethastighed. Dette kan eksempelvis løses, hvis du forbinder til din router med et kabel.
#3 For meget trafik på samme kanal
Nu bliver det lidt teknisk, men ikke desto mindre er det vigtigt: Din trådløse router kan fungere på forskellige kanaler. Sørg for at vælge en kanal, hvor trafikken i området er minimal. Spørg din udbyder til råds, hvis du vil vide hvordan.
#4 Dårligt eller gammelt trådløst udstyr
En trådløs router har ikke en specifik udløbsdato, men med tiden kan teknologien forældes. Husk derfor at skift dit trådløse udstyr indimellem, så du ikke holdes tilbage af gammel teknologi.
#5 Virus
En anden ting, som også kan påvirke internethastigheden, er en virus. Den spreder sig selvfølgelig via din internetforbindelse, og det kan have alvorlige konsekvenser for dig selv og din computer.
#6 Trådløst udstyr ikke tilsluttet til hovedkablet
Dette gælder især for bredbånd via kabel-TV stikket. Hver bolig har normalt et hovedkabel, som kommer ind via entreen eller bryggerset, og dernæst er kabler ført videre ind i stuen og på værelserne. Sørg for at tilslutte modem og router til hovedkablet, så du undgår langsomt internet.
#7 Andre bruger (måske) dit net
Hvis dit trådløse netværk ikke er sikret tilstrækkeligt, kan andre koble sig på og bruge af din internethastighed. Dette er enormt irriterende, men løsningen er enkel: Vælg et kodeord eller skift det gamle kodeord ud, og andre brugere bliver automatisk frakoblet dit internet.
#8 Din udbyder kan ikke levere det lovede
En sidste mulighed er at udbyderen simpelthen ikke kan levere den lovede hastighed. Dette er enormt frustrerende, men igen er løsningen enkel: Find en ny internetudbyder. Vi anbefaler at du bruger vores sammenligning af bredbånd, så du hurtigt får et overblik over markedet.