Roaming er når man hopper fra sit eget mobilnetværk og over på et andet mobilnetværk. Det sker eksempelvis, når man mister dækning eller rejser til udlandet, hvor mobilen automatisk forbindes til et lokalt netværk. Dermed er det muligt at foretage opkald og overføre data, selvom du ikke er på dit eget mobilselskabs netværk.

    I denne guide bliver du klogere på roaming og hvad det betyder for dit forbrug. Du får også en række tips til, hvordan du kan begrænse forbruget under roaming.

    Fri EU-roaming

    Roaming er ofte forbundet med høje afgifter, når du ringer eller bruger data i udlandet. Rejser du inden for EU (og EØS) er der ingen afgifter, og du kan frit ringe og surfe på nettet til almindelig takst. Mange mobilabonnementer har desuden en vis mængde data inkluderet, som kan bruges i udlandet, uden det koster ekstra.

    Kilde: Europa.eu

    Sådan sparer du på dataforbruget, når du roamer

    1. Tjek dit mobilabonnement inden afrejse. De fleste mobilabonnementer inkluderer kun en begrænset mængde data til brug i udlandet. Sørg for, at du har tilstrækkelig data, inden du rejser.
    2. Køb lokalt SIM-kort til data. Det kan ofte bedre betale sig, da du får en større portion data, og dermed slipper for bekymringen om dataforbruget.
    3. Slå “flytilstand” til, når du ikke bruger mobilen. Så bliver mobilens opkald og datakommunikation deaktiveret, og du kan kun bruge trådløst netværk.
    4. Download film, serier og musik inden afrejse. Så er underholdningen sikret, uden at du skal bruge data på din rejse. Streamingtjenester som Netflix og Max har en funktion, der gør det muligt at downloade direkte i appen, så det kan afspilles uden brug af data.
    5. Brug gratis Wi-Fi, hvor det er muligt. Sørg for at koble dig på hotellets Wi-Fi, når du ankommer, og udnyt gratis Wi-Fi på caféer, restanter, togstationer og lignende.
    6. Pas på emojis og lange tekster, når du sender SMS. Brug af emojis ændrer automatisk SMS’en til en MMS, som kan være dyrere at afsende. Det samme gælder for lange tekster, der splittes over flere SMS’er. Har du taletidskort er dette særligt relevant, da du afregnes for forbrug.
    7. Stop automatisk afspilning af video på Facebook, Reddit, m.fl. Det løber hurtigt op, hvis videoer automatisk afspilles, hver gang du åbner Facebook, Reddit og andre sociale medier. Funktionen kan deaktiveres i de forskellige apps.
    8. Slå automatiske opdateringer fra. Det kræver store mængder data at opdatere mobilens styresystem og apps. Sørg for at funktionen er deaktiveret eller kun må afvikles, hvis du er koblet på et trådløst netværk.
    9. Undlad at ringe og sende SMS fra Danmark til udlandet. Her gælder fri EU-roaming ikke, og derfor skal du betale fuld takst. Der er dog et loft på 0,019 EUR pr. minut og 0,003 EUR pr. SMS.
    10. Slå dataroaming fra på din mobiltelefon. På denne måde kan du bedst kontrollere forbruget, samtidig med at du fortsat kan modtage opkald og beskeder hjemmefra.

    Hvordan fungerer roaming?

    Roaming fungerer på den måde, at når signalet til dit mobilselskabs netværk bliver svagt eller forsvinder, så hopper du automatisk på et andet netværk. Det sker eksempelvis helt automatisk, når du kører over grænsen fra Danmark til Tyskland, eller hvis når du ankommer med fly til et andet land.

    Roaming er i virkeligheden et engelsk udtryk, hvor “roam” eller “to roam” kan oversættes til “at strejfe rundt”. Det er lidt det samme, mobiltelefonen gør, når man rejser, og derfor hopper den automatisk rundt på mobilnetværk, der dækker i det område, du befinder dig i.

    Dataroaming

    Dataroaming er den form for roaming, hvor mobiltelefonen anvender data på et andet mobilnetværk. Dataroaming og roaming er i virkeligheden det samme, men dataroaming er specifikt knyttet til brugen af data. Grunden til at dataroaming er et begreb for sig selv, er at mange mobiltelefoner har mulighed for at slukke specifikt for dataroaming, mens opkald og SMS’er stadig virker.

    Mange vælger at slukke for dataroaming, når de rejser i lande med høje roamingafgifter, da det er svært at kontrollere dataoverførslen på mobiltelefoner.

    Har jeg fri roaming i hele EU?

    På Europas kampagneside Your Europe kan du læse om brugen af mobiltelefon i EU. Man indførte i 2017 nye regler på området, som betyder at selskaberne ikke længere må kræve ekstra roamingafgifter, når du rejser til et andet land.

    Hvis du rejser til et andet EU-land kan du altså frit modtage opkald, ringe til Danmark og/eller andre EU-lande, sende SMS’er eller bruge data.

    Det skal bemærkes, at dit mobilabonnement kan have forskellige datalofter i Danmark og udlandet. Årsagen kan findes i politiken om rimeligt forbrug, da billige mobilabonnementer gerne må have forskellige datalofter for Danmark og udlandet.

    Hvad koster roaming?

    Roaming kan koste helt op til 24 kroner pr. minut, 10 kroner pr. SMS og 115 kroner pr. MB data, så det kan hurtigt løbe op. Man skal især være opmærksom på dataforbruget, da én MB er meget lidt i et moderne samfund, hvor alting er koblet på nettet.

    Husk derfor at tjekke roamingafgifterne hos dit mobilselskab, så du ikke overraskes af høje regninger. Herunder finder du links til prislisterne hos de største mobilselskaber i Danmark:

    Tip: Flere mobilselskaber tilbyder fri roaming i lande uden for EU. Få det komplette overblik i vores guide til mobilabonnementer på udlandsrejsen.

    Kan jeg slå roaming fra?

    Du kan slå dataroaming fra på både iPhone og Android-mobiler.

    Du kan slå dataroaming fra på både iPhones og Android-telefoner. Dermed undgår du at mobilen bruger data til at opdatere apps og styresystem, når du bruger et mobilnetværk i udlandet.

    Roaming i form af udlandsopkald og -SMS kan ikke slås fra på mobiltelefonen. Det er med andre ord stadig muligt at ringe og sende SMS, selvom dataroaming er slået fra. Ønsker du også at slå udlandsopkald og -SMS fra, så skal det gøres hos dit mobilselskab. Det vil hos nogen selskaber blot hedde “Udlandstelefoni”, og denne service skal så fravælges/deaktiveres.

    Ved at deaktivere udlandstelefoni/roaming hos dit mobilselskab, kan din mobiltelefon slet ikke bruges i udlandet. Du kan hverken modtage eller sende opkald og SMS, ej heller bruge data, før du igen returnerer til hjemmenetværket i Danmark.

    Hvis du ønsker at slå roaming helt fra, skal det gøres hos mobilselskabet. Screenshot: Greentel.dk.

    Fakta om roaming

    Hvad gør roaming?

    Roaming er når du hopper på et andet mobilnetværk end dit eget, eksempelvis når du kører over grænsen til Tyskland eller lander i en udenlandsk lufthavn.

    Hvilke lande er med i EU-roaming?

    Alle EU- og EØS-landene er med i EU-roaming. Dermed har du fri roaming i følgende lande: Belgien, Bulgarien, Cypern (den græske del), Estland, Finland, Frankrig, Grækenland, Nederlandene, Irland, Island, Italien, Kroatien, Letland, Liechtenstein, Litauen, Luxembourg, Malta, Norge, Polen, Portugal, Rumænien, Slovakiet, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjekkiet, Tyskland, Ungarn og Østrig.

    Skal jeg slå roaming fra i udlandet?

    Du behøver ikke slå roaming fra i udlandet, medmindre du befinder dig i et land hvor du ikke har fri roaming. Her kan det være en god idé at slå dataroaming fra, så du ikke bruger unødige mængder data. Dataroaming kan hurtigt blive dyrt, da prisen afregnes pr. MB, og koster helt op til 115 kroner pr. MB.

    Hvad koster roaming i udlandet?

    Roaming koster op til 24 kroner pr. minut, 10 kroner pr. SMS og 115 kroner pr. MB data. Derfor er det vigtigt, at du undersøger priserne hos dit mobilselskab, inden du rejser, så du ikke får en uventet regnen efter hjemkomst.

    Hvad er dataroaming?

    Dataroaming er når du anvender data på et mobilnetværk i udlandet. Dataroaming er et særskilt begreb, fordi det kan aktiveres og deaktiveres i de fleste mobiltelefoner, mens andre former for roaming skal aktiveres og deaktiveres ved mobilselskabet.

    Hvor meget taletid og data har jeg i udlandet?

    Der er fri roaming i EU, hvilket betyder, at du ikke pålægges roamingafgifter inden for EU. Derfor kan du bruge din mobilpakke, som var du hjemme, med enkelte undtagelser: Dataloftet er muligvis lavere, så husk at tjekke dette.
    Rejser du uden for EU, er det vigtigt at du tjekker, hvad der er inkluderet i dit mobilabonnement.

    Teleanalytiker, skribent og ansvarshavende redaktør på Teleguiden.dk. Bred ekspertviden om bredbånd og telefoni, samt teknologi generelt. Passion for online medier siden 2014, og har sidenhen taget en uddannelse til IT-supporter.

    Skriv en kommentar