Vil du vide, hvem der ejer en bestemt hjemmeside? Du kan finde oplysninger om ejeren på flere måder, men i nogle tilfælde kræver det lidt detektivarbejde. Vi guider dig i denne artikel.
Hvem ejer domænet?
Hvis du vil vide hvem der ejer et bestemt domæne, har du flere muligheder. Vi beskriver de bedste muligheder i denne artikel. Herunder er en kort opsummering af de enkelte muligheder, som vi beskriver i løbet af artiklen:
- Hjemmesider med danske domænenavne (eksempel.dk)
Hjemmesider med danske domænenavne er ofte nemme at finde ejeroplysninger på, da Punktum fører åbent register over disse. Hvis ejeren har navne- og adressebeskyttelse, vises oplysningerne dog ikke her. - Hjemmesider med udenlandske domænenavne (.com, .net, .org m.fl.)
Hjemmesider med udenlandske domænenavne er som regel vanskeligere at finde ejeroplysninger på. Du kan benytte Whois.com til opslag på udenlandske domænenavne, men i mange tilfælde er oplysningerne skjulte. - Tjek hjemmesidens “om os”-sektion
Her kan du ofte finde oplysninger om ejeren af hjemmesiden, samt links til sociale medier og lignende. På udenlandske sider skal du dog være opmærksom på at “om os”-siderne kan indeholde falske navne. Dette er særligt udbredt på mindre hjemmesider. - Tjek hjemmesidens privatlivspolitik
Det gælder for såvel danske som europæiske hjemmesider, at de skal have en detaljeret og fyldestgørende privatlivs- og persondatapolitik. Her vil du ofte kunne finde oplysninger om personen eller firmaet bag hjemmesiden. - Tjek for spor på de sociale medier
På Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest og lignende sociale medier kan du ofte finde informationer om personen eller firmaet bag en bestemt hjemmeside. Vedkommende har måske lavet opslag om sin hjemmeside, eller også har hjemmesiden en tilstedeværelse i form af sider eller profiler på forskellige platforme. - Kig efter CVR-nummer
På større danske hjemmesider er firmaets CVR-nummer ofte angivet i bunden af siden (også kaldet “footer” eller “sidefod”). CVR-nummeret kan slås op hos Virk.dk eller Proff.dk, hvorved du får adgang til oplysninger om ejeren/ejerne af firmaet.
Hjemmesider med danske domænenavne (.dk)
Vil du vide, hvem der ejer et dansk domæne, kan du fremsøge disse oplysninger hos Punktum. Punktum vedligeholder infrastrukturen på den danske del af internettet, og derudover administrerer de blandt andet også en database med stamoplysninger om alle, der ejer et dansk domænenavn.
Når du skal finde oplysninger om ejeren af et dansk domænenavn, bør din søgning derfor altid starte på Punktum.
Sådan gør du:
- Gå til Punktum.dk.
- Indsæt domænet uden “www.” og lign. i søgefeltet (eksempel: dr.dk).
- Tryk på “Søg” (forstørrelsesglasset i højre side) eller tryk Enter.
- Ejeroplysninger vil nu blive vist for det pågældende domæne.
- I nogle tilfælde kan du blive mødt med beskeden “Informationen er ikke offentligt tilgængelig”. Dette kan skyldes at ejeren har navnebeskyttelse, hvorved oplysninger om vedkommende ikke er offentligt tilgængelige.
- Er der ingen informationer om ejeren på Punktum, kan du finde flere råd længere nede i denne artikel.
Hjemmesider med udenlandske domænenavne (.com, .net, .org m.fl.)
Du kan benytte Whois.com til opslag på udenlandske domænenavne.
Hjemmesider med udenlandske domænenavne, såsom .com, .net, .org eller lignende, er sværere at optrevle.
Reglerne for udenlandske domæner er ikke helt så restriktive som for danske domæner, og de fleste ejere vælger at tilkøbe navne- og adressebeskyttelse ved registrering af nye domæner. Mange udbydere tilbyder endda navne- og adressebeskyttelse gratis, eksempelvis Namecheap, og de fleste tilvælger derfor anonymiteten ved registrering af udenlandsk domænenavn.
Tjek hjemmesidens “om os”-sektion
Hvis du ikke har held med at finde oplysninger om ejeren ved søgning på domænenavnet, kan hjemmesidens “om os”-sektion været et godt sted at starte. Størstedelen af de seriøse sider har en god, fyldestgørende “om os”-sektion, hvor man kan finde informationer om ejeren og/eller firmaet bag hjemmesiden.
Nogle hjemmesider har også links til sociale medier, hvor man også i nogle tilfælde kan være heldig at finde informationer om ejeren.
Udenlandske hjemmeside kan have falske “om os”-profiler
Vær opmærksom på at det i udlandet er populært at udgive hjemmesider under pseudonymer (falske profiler), for at man kan hemmeligholde sit eget navn og tilhørsforhold. Dette er en udbredt tendens blandt ikke-engelske aktører på engelske markeder, men flere gør det også for bedre at kunne skjule sig for konkurrenterne.
Hvis billeder og navne på “om os”-siderne fremstår upersonlige og/eller generiske, anbefaler vi at du forholder dig til teksten med et gran salt.
Tjek hjemmesidens privatlivspolitik
Hjemmesidens privatlivspolitik findes ofte på en underside, som kan tilgås via et link i bunden af siden. Privatlivspolitiken indeholder blandt andet oplysninger om hvilke data, der indsamles, og hvad de bruges til. Du kan også finde oplysninger om virksomheden/personen bag hjemmesiden, og dermed komme på sporet af ejeren.
I henhold til persondataforordningen (GDPR), skal der nemlig angives en dataansvarlig som brugerne kan rette henvendelse til. Du kan læse mere om GDPR hos Legaldesk.
Privatlivspolitiken er med andre ord et godt sted at lede, hvis du vil vide hvem ejeren er.
Tjek for spor på de sociale medier
Hvis der ikke er nogen spor at finde om ejeren på selve hjemmesiden, kan du udvide søgningen til de sociale medier. Eksempelvis disse sociale medier:
Størstedelen af alle hjemmesider er til stede på sociale medier i et vist omfang, og i nogle tilfælde kan du finde oplysninger om ejeren af domænet/hjemmesiden via opslag eller kommentarer.
Det kan også være at hjemmesiden har en side eller profil på de sociale medier, og derigennem kan du være heldig at finde oplysninger om ejeren.
Kig efter CVR-nummer
Hvis et dansk firma driver en dansk hjemmeside, vil et CVR-nummer oftest figurere i bunden af siden (også kaldet “footer” eller “sidefod”).
Hvis CVR-nummeret er gyldigt, kan du eksempelvis indtaste det på Virk.dk eller Proff.dk og få detaljerede oplysninger om ejeren/ejerne af firmaet. Her vil du også i mange tilfælde kunne få adgang til kontaktoplysninger på ejerne. CVR-numre optræder nemlig i et åbent register, og ejeroplysninger optræder normalt i dette register selvom vedkommende har navne- og adressebeskyttelse.
Mange danske firmaer er drevet af en enkelt person, og dette er særligt udbredt blandt mindre hjemmesider. Kan du finde CVR-nummeret på hjemmesiden, er der således gode chancer for at du kan finde ejeren af domænet/hjemmesiden.