Fibernet fås på 87 procent af alle adresser, og er den mest udbredte internetteknologi i Danmark. Det skyldes ikke kun høje hastigheder, men også høj stabilitet. Om du kan få fibernet på din adresse afhænger af flere ting, men det er heldigvis nemt at tjekke. Se her, hvordan du gør, og bliv klogere på dine muligheder.

    Tjek om du kan få fibernet hos de billigste udbydere

    Det anbefales, at du laver et adressetjek hos de billigste og bedste fibernet udbydere på markedet. Ofte får du som ny kunde en lavere pris i en periode, så det kan betale sig at tjekke aktuelle tilbud.

    Fiber

    1000/1000

    Hastighed (Mbit/s)

    1914 kr.

    Min. pris 6 mdr.

    6 mdr. binding • Gratis lånerouter

    Fra 319 kr.

    Pris/md.

    Tjek adresse

    Fiber

    300/300

    Hastighed (Mbit/s)

    418 kr.

    Min. pris 1 mdr.

    Ingen binding • Gratis lånerouter

    319 kr.

    Pris/md.

    Tjek adresse

    Fiber

    1000/1000

    Hastighed (Mbit/s)

    1974 kr.

    Min. pris 6 mdr.

    6 mdr. binding • Gratis lånerouter

    Fra 329 kr.

    Pris/md.

    Tjek adresse

    Fiber

    1000/1000

    Hastighed (Mbit/s)

    1914 kr.

    Min. pris 6 mdr.

    6 mdr. binding • Gratis lånerouter

    Fra 319 kr.

    Pris/md.

    Tjek adresse

    Fiber

    1000/1000

    Hastighed (Mbit/s)

    2454 kr.

    Min. pris 6 mdr.

    6 mdr. binding • Gratis lånerouter

    409 kr.

    Pris/md.

    Tjek adresse

    Tjek om du kan få fibernet på din adresse

    Der er fibernet på 87 procent af alle adresser i Danmark. Det viser aktuelle tal fra Tjekditnet.dk, som er en tjeneste under Klimadatastyrelsen. Derfor er der stor sandsynlighed for at du allerede har adgang til fibernettet, uden at du ved det. Det er nemt at tjekke om du har fibernet på din adresse, ved at følge disse simple trin.

    Trin 1: Start undersøgelsen på Tjekditnet.dk

    Tjekditnet adresseopslag
    Trin 1: Start med at indtaste din adresse i feltet under “Find udbyder”. Screenshot: Tjekditnet.dk.

    Tjekditnet.dk er myndighedernes egen hjemmeside, og dermed statsfinansieret. Før hørte den til Energistyrelsen, men den er nu blevet flyttet over i Klimadatastyrelsen.

    Klimadatastyrelsen råder over en database med ledningsoplysninger for alle adresser i Danmark, samt dækningstal på mobiltelefoni og mobilt bredbånd. Hver gang fibernettet udvides til nye adresser, opdateres Tjekditnet.dk med den korrekte data. Er du i tvivl om du har adgang til fibernettet fra din bolig, er Tjekditnet.dk altså et nyttigt redskab.

    Trin 2: Noter hvilke udbydere du kan få fiber hos

    Tjekditnet resultater for fibernet
    Trin 2: Se dine muligheder under “Fiber”: Klik på “Vis udbydere”. Screenshot: Tjekditnet.dk.

    Når du har indtastet din adresse, dukker en række resultater op. Tjekditnet.dk viser dig alle muligheder, men du er formentlig kun interesseret i at vide om du kan få fiberbredbånd. Hvis rækken ved navn “Fiber” dukker op, har du adgang til fibernettet. Ved at klikke på “Vis udbydere”, kan du se udvalget af internetudbydere på din adresse. Vær opmærksom på at denne liste ikke altid er 100% opdateret, så her skal du måske selv undersøge markedet.

    Trin 3: Find det billigste fibernet på din adresse

    Når du har konstateret, at du kan få fibernet på din adresse, skal du finde det bedste tilbud. Der er store prisforskelle på fibernet, og derfor bør du lave dit eget pristjek hos dine foretrukne udbydere. Du kan enten gå til vores side med det billigste fibernet, eller du kan tjekke direkte på udbydernes hjemmesider.

    Vær også opmærksom på kampagnetilbud, da du som ny kunde kan spare op til 1000 kr. eller mere i det første halvår.

    Vidste du: Der er forskel på fiberselskab og internetudbyder

    Når du skal undersøge om du kan få fibernet på din adresse, støder du sikkert på disse to udtryk:

    • Fiberselskab (også kaldet ‘leverandør’)
    • Internetudbyder (også kaldet ‘udbyder’)

    Fiberselskabet kan eksempelvis være det lokale energiselskab, der har nedgravet fibernettet i dit område. De ejer derfor det fysiske net af fiberoptiske kabler, og står for vedligeholdelsen af disse.

    Internetudbyderen kan eksempelvis være Waoo eller Telenor. Disse har indgået aftaler med fiberselskabet om at tilbyde internet gennem dennes infrastruktur. Det er altså udbyderen, du indgår en aftale med, og ligeledes udbyderen du betaler til.

    Hvem ejer fibernettet på min adresse?

    Det er ikke helt ligetil at finde ud af, hvem der ejer fibernettet på en given adresse. Dog kan du hurtigt få svar på dette, efter du har fulgt trinene ovenover. Når du finder en internetudbyder, der kan levere til din adresse, tager du simpelthen bare kontakt til denne. De kan så oplyse dig om, hvem der ejer fibernettet på din adresse.

    De fleste fibernet er heldigvis åbne for konkurrerende udbydere, så fibernettets ejer er af uvæsentlig betydning for dig. Der kan imidlertid være prisforskelle, da de forskellige fiberselskaber selv bestemmer prissætningen overfor udbyderne.

    I tabellen herunder kan du se nogle af de største fiberselskaber i Danmark og deres hjemmesider:

    FiberselskabDækning
    NorlysCa. 700.000 adresser, primært i Jylland
    TDCCa. 400.000 adresser
    FibiaCa. 600.000 adresser
    EWIICa. 160.000 adresser (ejes af Norlys)
    GlobalConnectCa. 60.000 adresser
    Nord EnergiCa. 127.000 adresser
    Thy-Mors EnergiCa. 44.000 adresser
    Ovenstående dækningstal er anslåede, og viser kun fiberselskabernes egen infrastruktur. Norlys, EWII m.fl. er også internetudbydere, og dækker mange adresser uden for deres egne fibernet.

    Hvordan får man installeret fibernet?

    Installationen af fibernet foregår i tre trin: Først skal den eksisterende infrastruktur udvides med kabler, der nedgraves langs vejnettet til din adresse. Dernæst kommer en tekniker ud og opsætter en fiberboks nær din adresse, som skal forsyne de nærmeste husstande. Slutteligt sender din valgte internetudbyder en tekniker til din adresse, og fiberboks monteres i din bolig.

    I nogle tilfælde kræves der ekstra gravearbejde, eksempelvis hvis kablet skal føres ind på din grund og gennem husmuren. Her skal du påregne et ekstra besøg, typisk af et entreprisefirma, der møder op med minigraver og nødvendigt udstyr til at klare opgaven.

    Når først fibernettet er nedgravet i vejen nær din bolig, kan du forvente at blive tilsluttet kort tid derefter. Du skal selv kontakte den ønskede internetudbyder, og bestille fibernet hos dem.

    Hvad koster det at få fibernet?

    Prisen på at få fibernet afhænger af gravearbejdets omfang. Foto: TDC Net A/S.

    Det koster som regel ikke noget af få installeret fibernet, hvis kablerne allerede findes på din adresse. I så fald kræver det allerhøjst et teknikerbesøg, da der skal opsættes en fiberboks. I tilfælde, hvor der skal graves eller laves ekstra arbejde udover det inkluderede, skal du selv betale for dette.

    I tabellen herunder kan du se hvad det koster at få fibernet hos nogle af landets største udbydere, i tilfælde hvor du endnu ikke er tilsluttet:

    Priser på fibernet etablering

    UdbyderPriser
    FastspeedOprettelse og etablering af fibernet (op til 30 meter gravning): Op til 1149 kr.
    Pris afhænger af, hvem der ejer fibernettet.
    Ekstra gravning: Op til 450 kr./meter
    TelenorOprettelse og etablering af fibernet: 0 kr. (Gravearbejde og/eller teknikerbesøg)
    Ekstra gravning: 200 kr./meter
    HiperOprettelse og etablering af fibernet (op til 30 meter gravning): 699 kr.
    Ekstra gravning: 450 kr./meter
    NorlysOprettelse og etablering af fibernet (op til 30 meter gravning): Op til 999 kr.
    Ekstra gravning: 500 kr./meter
    TeliaEtablering af fiber-stikledning (op til 30 meter gravning til nærmeste husmur): Op til 999 kr.
    Pris afhænger af, hvem der ejer infrastrukturen. Ekstra gravning: 400 kr./meter
    YouSeeOprettelse og etablering af fibernet (op til 30 meter gravning): 999 kr.
    Ekstra gravning: 399 kr./meter
    Priserne er senest tjekket den 4. oktober 2024.

    Hvordan kan jeg ansøge om fibernet på min adresse?

    Bredbåndspuljen til fibernet
    Bredbåndspuljen giver hvert år tilskud til boliger i områder med dårlig dækning. Screenshot: Klimadatastyrelsen.dk.

    Hvis du ikke har fibernet, kan det være en langsommelig proces at få etableret dette. Ventetid og etableringsarbejde afhænger dog af planerne for dit lokalområde, samt afstanden til leverandørens eksisterende infrastruktur.

    I disse dage etableres fibernettet i mange områder af landet ved hjælp af Bredbåndspuljen, som yder et tilskud til godkendte ansøgere. Det er en længere proces at søge herigennem, men hvert år får mange husstande tilskud herfra. Alt der skal gøres, er at indsende en fælles ansøgning fra et vist antal husstande i dit område.

    I praksis etableres fibernettet som led i denne proces:

    1. Du modtager brev om at fibernet etableres i dit område

    Det kan eksempelvis være TDC, som informerer om at fiber etableres i dit område. Deri ligger så et tilbud om at blive koblet på nettet helt gratis, hvis man tager imod tilbuddet inden en bestemt dato. Typisk får du også informationer om, hvilke internetudbydere du kan vælge imellem, når fibernettet er etableret.

    Andre leverandører er også i gang med udrulning af fibernet, så det behøver ikke nødvendigvis at være TDC, der står for det.

    2. Der graves fiber ned i dit område

    Efterfølgende går gravearbejdet i gang. Asfalt brydes op, der graves render i jorden og fliser løftes og fjernes midlertidigt.

    Arbejdet er hurtigt overstået, og på under en måned kan der være etableret fibernet i dit område. Nogle gange tager det længere tid, så husk at undersøge hvornår det forventes at blive færdiggjort.

    Genoprettelsesarbejdet sker typisk i samme ombæring, men i nogen situationer er vejen og fortove gravet op i længere perioder.

    3. Der etableres fiberbokse i dit boligområde

    I et villaområde vil fibernettet typisk blive trukket til en boks, hvor disse er samlet og klar til at blive ført ind på din ejendom.

    I større boligbyggerier trækkes fibernettet typisk ind sammen med andre installationer, men føres ikke op til de enkelte lejligheder før beboeren selv ønsker dette. Man har typisk et fælles teknikrum i kælderen, hvor elinstallationer og antenneanlæg er samlet.

    4. Du kan bestille den ønskede fiberforbindelse

    Når du har besluttet dig for hvilken udbyder du ønsker at være kunde hos, bestiller du fibernettet på samme måde som når du bestiller andre slags internetforbindelser.

    Det vil typisk kræve et teknikerbesøg på din adresse, og hvis du bor i hus skal der muligvis også et gravefirma ud for at trække ledningen ind til dit hus. Normalt er der inkluderet et vist antal meters gravearbejde i forbindelse med oprettelsesprisen, men hvis afstanden er højere kan det koste en smule ekstra.

    Der opsættes normalt en boks udvendigt på din ejendom, samt en lille boks indvendigt hvorpå du tilkobler en router.

    Derfor er fibernet bedre end andre typer bredbånd

    Der er mange fordele ved fibernettet i forhold til andre typer internet. En af de klareste fordele er selvfølgelig hastigheden, men også kapaciteten på nettet.

    1. Påvirkes ikke af afstand til nærmeste central

    Da fibernettet i sagens natur leveres gennem lyslederkabler, påvirkes hastigheden ifølge Waoo ikke af afstanden til nærmeste central.

    Det betyder eksempelvis at hvis du bor i et landdistrikt, skal du ikke længere bekymre dig om tab af hastighed når du bruger nettet. Fibernettet er lige hurtigt om du bor i byen eller på landet.

    2. Højere kapacitet

    Med gammeldags kabler gælder samme problemer for din internetforbindelse, som på vejene: Ved myldretid sander vejene til, og trafikken rykker sig langsommere. Det samme gælder på nettet.

    Eksempelvis kan du på det gamle kobbernet opleve stærkt nedsat hastighed i perioder, hvor alle bruger nettet samtidig.

    Dette er ikke et problem med fibernet, da kapaciteten er markant højere og din egen hastighed ikke nedsættes ved mange samtidige brugere af nettet.

    3. Mulighed for symmetriske hastigheder

    Med fibernettet er det ofte muligt at få symmetriske hastigheder, hvilket vil sige at download- og upload-hastighederne er lige hurtige.

    Dette har blandt andet betydning for hvor hurtigt du kan sende større filer, og det er særligt fordelagtigt når der spilles computer, afholdes Skype-møder og lignende.

    Det kan du med fibernet

    Mand holder møde via computeren med sine kollegaer

    Med fibernettet er der mange muligheder. I dag leveres der normalt hastigheder på op til 5.000 Mbit/s via fibernettet, men dette kan blive markant hurtigere i fremtiden. Der er ikke rigtigt nogen direkte alternativer til fibernettet, som giver tilsvarende hastigheder.

    Fibernettet er blandt andet et oplagt valg for dig, der bruger din internetforbindelse til følgende formål:

    • Computerspil
      Når du spiller computer online, har du brug for en hurtig og stabil internetforbindelse. Fibernettet er både hurtigt og stabilt, så du slipper for at spillet hakker.
    • Streaming af film og musik
      Film og musik er intet problem, når du har fibernet. Begge dele starter uden ventetid, så du kan nyde underholdningen uden irritationsmomenter.
    • Videomøder og online undervisning
      Møder og undervisning flytter i højere grad online, og det stiller krav til internetforbindelsen. Med fibernet kan du holde videomøder med alle dine kollegaer, klassekammerater eller venner helt uden problemer.
    • Deling af store filer via nettet
      Uanset om du tager backup af billeder og videoer via cloud eller sender store filer til venner/kollegaer, er fibernettet den bedste løsning. Så får du hurtig afsendelse og modtagelse af filer, og du slipper for ventetid.

    Familier med børn kan også have glæde af fibernettet, da kapaciteten på forbindelsen er markant højere end andre typer forbindelser, og alle kan derfor benytte internettet samtidig uden problemer. Forestil dig også at du har en elbil, der skal opdatere sin software i løbet af dagen. Dette er hurtigt overstået, når den kan koble sig på fibernettet.

    FAQ om fibernet etablering

    Hvordan ved jeg om jeg kan få fibernet?

    Du ved at du kan få fibernet, hvis du har en fiberboks i din bolig. Har du ikke en fiberboks, kan du måske stadig få fibernet. Det kræver bare at ledningerne er trukket til din bolig, og derudover skal du have en tekniker på besøg. Pr. oktober 2024 har 87 procent af alle adresser adgang til fibernettet.

    Hvad kræver det at få fibernet?

    Det kræver først og fremmest nedgravning af fiberkabel til din bolig, hvis du vil have fibernet. Derefter skal der opsættes en fiberboks indvendigt (og nogle gange udvendigt). Nedgravningen kan foregå uden du er tilstede, men opsætning af fiberboks kræver adgang til din bolig. Teknikeren skal trække en ledning gennem muren (typisk nede ved soklen), og fiberboksen opsættes i umiddelbar nærhed heraf.

    Kan jeg få fibernet på landet?

    Der er gode chancer for at få fibernet på landet, hvis ledningerne i forvejen er trukket nær din adresse. Er der ingen ledninger i nærheden, kan det imidlertid have lange udsigter. Fiberselskaberne prioriterer først og fremmest områder med en vis befolkningstæthed, da det er dyrt at nedgrave kabler. Bor du på landet uden adgang til fibernettet, anbefales det at undersøge mulighederne for mobilt bredbånd eller satellit internet. Sidstnævnte er dog en kostbar affære.

    Hvad koster det at få lagt fibernet ind i huset?

    Det kan koste op til 1200 kr. at få lagt fibernet ind i huset, og dette inkluderer bl.a. op til 30 meters gravning. Skal der udføres ekstra arbejder, afregnes det med faste priser hos udbyderen. Det er eksempelvis aktuelt, hvis du bor på en stor grund, eller hvis jordforholdene ikke tillader gravning med almindeligt udstyr. Du kan altid spørge din udbyder herom, så du kender prisen, inden arbejdet påbegyndes.

    Kræver fibernettet særligt udstyr?

    Fibernettet kræver en fiberboks, som skal opsættes indvendigt i din bolig. Typisk er der tale om en lille diskret boks, som skal monteres hvor fiberledningen er ført ind gennem væggen. Oftest monteres den 30-40 cm. over gulvniveau.

    Hvor hurtigt er fibernettet?

    Fibernettet er meget hurtigt, og den mest almindelige hastighed er 1000/1000 Mbps. Med denne hastighed kan du f.eks. sende store filer på få sekunder, og computerspil kan hentes på få minutter. Det er også muligt at få endnu højere hastigheder, dog ikke på alle adresser.

    Hvornår kommer der fibernet på min adresse?

    Der er allerede fibernet på 87 procent af alle adresser i Danmark, og fibernettet udvides fortsat. Dog går det ikke helt så hurtigt som i de forgangne år, og du risikerer at kigge langt efter hurtigt fibernet på din adresse. Hvis du ikke allerede har fået besked om at fibernettet er på vej til dig, kan der gå et par år endnu. Alternativt kan du tjekke mulighederne Bredbåndspuljen, der hvert år uddeler midler til etablering af fibernet.

    Teleanalytiker, skribent og ansvarshavende redaktør på Teleguiden.dk. Bred ekspertviden om bredbånd og telefoni, samt teknologi generelt. Passion for online medier siden 2014, og har sidenhen taget en uddannelse til IT-supporter.

    Der er lukket for kommentarer.