Hvad betyder ping, latency, jitter og packet loss? Og hvorfor er det vigtigt at vide? I denne artikel bliver du introduceret til begreberne, så du nemmere kan undersøge og evaluere din internetforbindelse.

    Derfor bør du kende til ping, latency, jitter og packet loss

    De fleste computere, spilkonsoller og fladskærme er afhængige af en stabil internetforbindelse, hvis de skal fungere optimalt. Har du ikke en stabil internetforbindelse, kan det være relevant at lave nogle forskellige tests. Her kommer begreberne ping, latency, jitter og packet loss ind i billedet; Det er nemlig disse begreber, der bruges, når man diagnosticerer en internetforbindelse. De siger hver især noget om mulige problemer, som er værd at undersøge nærmere, og som kan byde på forskellige løsninger.

    Hvad er ping?

    Ping er et redskab, der bruges til at måle tiden, det tager at kommunikere med et punkt på internettet. Det fungerer ved at én eller flere “pakker” sendes til destinationen (en spilserver, f.eks.), som så sender et svar tilbage. Med dette redskab kan du måle latency, som forklares i næste afsnit.

    Hvis man skal forklare det på anden vis, kan man bruge begrebet ‘ping pong’ (bordtennis). En bordtennisbold spilles som bekendt frem og tilbage på bordet, og begrebet ‘ping pong’ beskriver denne bevægelse. ‘Ping’ er således den handling, der sker, når din computer bruger redskabet af samme navn, til at måle svartiden til et punkt på internettet.

    Når du spiller et computerspil over nettet, har du sikkert bemærket at ping bruges til konstante målinger af svartiden mellem din computer og spilserveren. Man kan sammenligne det med at måle kvaliteten af din internetforbindelse, men også den fysiske afstand fra din computer til spilserveren. En spilserver i USA eller Japan vil eksempelvis resultere i højere målinger (latency), sammenlignet med en spilserver i Europa.

    Ping kan som måleredskab illustreres således:

    Signal fra computer → Tidsforbrug (målt i ms) → Server → Tidsforbrug (målt i ms) Signal til computer

    Hvad er latency?

    Latency (også kaldet latenstid) er resultatet af ping-redskabets målinger. Har man f.eks. en latency på 100 millisekunder (ms.), betyder det, at der er en forsinkelse på kommunikationen mellem computer og server på 100 ms. Latency opleves blandt andet i computerspil som en forsinkelse af handlinger, såsom at hoppe eller skyde. En latency på 100 ms. svarer altså til, at der går 100 ms. fra du trykker på en knap, til du ser handlingen på skærmen.

    Med ping-redskabet kan man måle latency i et hvilket som helst netværk. Latency kan enten betegne en-vejs målinger (tid fra punkt A til B) eller to-vejs målinger (tid fra punkt A til B og retur til A). To-vejs målinger kaldes også ‘Round trip latency’ eller ‘Round trip time’ (forkortes ‘RTT’).

    Man ser ofte begreberne ‘ping’ og ‘latency’ brugt forkert, fordi der med tiden opstod nogle engelske vendinger, der gjorde det oplagt at misforstå dem. Når man snakker om latency, ville det eksempelvis være relevant at spørge ‘Hvilken latency viser ping-redskabets målinger?’, men i stedet hælder mange til den kortere version ‘Hvad er din ping?’. Tager man en hastighedstest, ser man også begrebet ‘Ping’ brugt i stedet for ‘Latency’:

    Hastighedsresultat med ping
    Her ses begrebet ‘Ping’ brugt i stedet for det mere retvisende begreb ‘Latency’. Screenshot: Teleguiden hastighedstest

    Hvad er en god latency i online gaming?

    Ved online gaming er det vigtigt, at du kan holde en lav latency. Det gør du eksempelvis ved kun at spille på servere placeret i Europa, hvorpå der er regler om maksimal latency. Det betyder, i al sin enkelthed, at du og andre spillere højst må have en bestemt latency, hvorved spillet fungerer bedre og mere glidende. I tabellen herunder kan du få et overblik over, hvordan latency kan påvirke gaming-oplevelsen:

    Overblik over latency og virkningen på online gaming:

    LatencyVirkning
    0 – 20 ms.Fremragende, responsiv spiloplevelse med ingen/minimalt lag*.
    20 – 50 ms.Generelt god spiloplevelse med minimalt lag*.
    50 – 100 ms.(Mest almindelige latency for de fleste); God spiloplevelse, risiko for lag* i FPS og lignende spilgenrer.
    100 – 300 ms.Stor risiko for lag* og manglende respons ved gaming.
    > 300 ms.Dårlig spiloplevelse med store mængder lag*, der gør online gaming svært/umuligt.
    *Lag: Opleves som forsinkelser i computerspil, f.eks. fra du trykker på en knap til du ser handlingen på skærmen. Forekommer ofte ved høj latency.

    Hvad er jitter?

    Jitter er den gennemsnitlige variation i de tidligere omtalte ping-tider, altså latency, beregnet af flere målinger efter hinanden. Latency måles hele tiden, mens du f.eks. spiller online, og målingerne har naturligt en lille variation. Man kan tænke på det som en motorvej: Ved let trafik er der lav jitter, og hastigheden er stabil. Ved tung trafik er der høj jitter, og hastigheden varierer. Høj jitter kan eksempelvis skabe såkaldte ‘lag spikes’ i computerspil, hvor responstiden stiger, og ved videoafspilning kan det forårsage midlertidig dårlig lyd- og billedkvalitet.

    Jitter kan udtrykkes ved følgende beregning:

    Vi har følgende målinger af latency: 11 ms., 22 ms. og 17 ms.

    • Vi finder differencen fra 11 ms. til 22 ms.: 11 ms.
    • Vi finder differencen fra 22 ms. til 17 ms.: 5 ms.
    • Vi finder den gennemsnitlige difference: 11 + 5 / 2 = 8 ms.

    Vi har altså en jitter på 8 ms. i ovenstående, forenklede eksempel.

    En lav jitter er resultatet af en velfungerende computer, et godt hjemmenetværk, en god internetforbindelse og en stabil tjenesteudbyder. Der er således flere faktorer, der har betydning, og det er ikke sikkert du kan afhjælpe det, hvis problemet eksempelvis ligger hos en tjenesteudbyder. Det sker jo fra tid til anden, at der opstår problemer med IT-udstyr, og derved forårsages midlertidig høj jitter, som kan ødelægge eller forringe oplevelsen.

    Hvad er packet loss?

    Packet loss er en betegnelse, der bruges om tabet af de datapakker, der sendes mellem din computer og internettet. Ved online gaming kan packet loss forårsage at spillet går i stå eller lukker ned, og ved videoopkald kan man kortvarigt miste forbindelsen. Problemet opstår eksempelvis hvis der er dårligt signal på dit trådløse netværk, men også ved langsomt internet.

    Begrebet packet loss kan bedst beskrives som en motorvej med biler. Hvis vi eksempelvis siger, at der kører 100 biler fra Herning til Horsens, men kun 99 når frem, er der en packet loss på 1 %. Al datakommunikation foregår ved hjælp af pakker, der overføres mellem to punkter. I denne overførsel kan der opstå mange forskellige problemer, som betyder, at pakker tabes undervejs. Deraf navnet ‘packet loss’.

    Overordnet har packet loss indflydelse på internetoplevelsen, da en tabt pakke forringer hastigheden. Det kan ikke nødvendigvis mærkes, når du bare surfer på nettet, men i computerspil er tolerancen lavere. Her skal der ikke særlig høje værdier til, før spiloplevelsen forringes markant. Derfor har man også forskellige tolerancer i forskellige typer applikationer, og her er det særligt kritisk for online gaming.

    Er du interesseret i at måle packet loss på din internetforbindelse, kan du tage denne packet loss test.

    Sådan tester du din internetforbindelse

    I vores sammenligning af de bedste hastighedstests kan du finde flere online-værktøjer, som kan teste din internetforbindelse hurtigt og nemt. Det er en god idé at bruge forskellige hastighedstests, da de hver især giver et indblik i ydeevnen på forskellige platforme.

    Den typiske hastighedstest kan måle ping, latency og/eller jitter. Packet loss skal du bruge et særligt redskab til. Test af packet loss er lidt mere kompliceret end de andre parametre, men du kan eksempelvis bruge Packet Loss Test – et engelsksproget testredskab, som du kan indstille efter egne præferencer.

    Sådan optimerer du din internetforbindelse

    Vi har lavet en guide med 9 gode råd, der hjælper dig med at optimere din internetforbindelse. Der er nemlig mange ting, som du kan gøre, hvis du har problemer med høj ping, jitter eller packet loss:

    1. Mål din internetforbindelse, når du oplever problemer.
      Sluk alle enheder i hjemmet, tilslut din computer til routeren med kabel, og foretag en hastighedstest. Er hastigheden ikke som forventet, er det første indikator på at noget er galt.
    2. Placer dit trådløse udstyr korrekt.
      Noget, som også kan skabe problemer med høj ping, jitter og packet loss, er hvis din trådløse router er placeret forkert. Sørg for at den er centralt placeret, gerne højt og i åbne omgivelser. Undgå at placere den tæt på hvidevarer, mikroovne, m.m.
    3. Tilslut din computer med kabel i stedet for WiFi.
      For optimal hastighed, anbefales det at anvende kabel. Brug et passende netværkskabel, med tilstrækkelig kapacitet.
    4. Skift kanal på dit trådløse udstyr.
      Din udbyder kan hjælpe dig med dette. Dit trådløse netværk kan indstilles til at anvende forskellige kanaler, som er mindre trafikerede. På den måde kan du hurtigt og nemt opnå en bedre og mere stabil internetforbindelse.
    5. Udskift det trådløse udstyr.
      Der kommer hele tiden nye standarder på markedet, og trådløst udstyr forældes derfor relativt hurtigt. Er det mere end 4-5 år siden du modtog din trådløse router, er det måske på tide at få en ny.
    6. Tjek computeren for virus.
      Virus kan sløve din computer, og forårsage problemer med internetforbindelsen. Vi har samlet en række tips til at undgå virus på computeren, så du bliver bedre rustet mod dette.
    7. Tilslut det trådløse udstyr til hovedkablet.
      Dette gælder blandt andet for coax-kabler. Du risikerer høj ping, jitter eller packet loss, hvis du ikke kobler dit udstyr direkte til hovedkablet. Spørg din internetudbyder til råds, hvis du er i tvivl om hvor dit hovedkabel befinder sig.
    8. Tjek om andre bruger dit net.
      Hvis dit trådløse netværk ikke er sat ordentligt op, kan det være åbent for fremmede brugere. Du kan heldigvis hurtigt tjekke dette, ved at logge på routeren og se hvem der er koblet på. HUSK at ændre dit kodeord efterfølgende. Din internetudbyder kan hjælpe dig med dette.
    9. Overvej at skifte udbyder.
      Nogle gange må man smide håndklædet i ringen, og acceptere at skift af udbyder er den eneste løsning. Undersøg markedet grundigt, og vælg en udbyder du synes godt om.

    Teleanalytiker, skribent og ansvarshavende redaktør på Teleguiden.dk. Bred ekspertviden om bredbånd og telefoni, samt teknologi generelt. Passion for online medier siden 2014, og har sidenhen taget en uddannelse til IT-supporter.

    2 kommentarer

    1. Tak for info omkring dette. Jeg er desværre blevet gammel og forstår ikke alt. Mvh. Carsten

      • Thomas Hansen den

        Hej Carsten,
        Velbekomme. Det er rart at vide, at indholdet er til hjælp. Skriv endelig, hvis du har spørgsmål.
        God sommer
        Venlig hilsen
        Thomas, Teleguiden.dk

    Skriv en kommentar