Ustabilt internet er irriterende, især hvis problemet opstår pludseligt og du ikke kender årsagen. Find ud af hvorfor internettet er ustabilt, og få gode råd til at afhjælpe det i denne guide.

    1. Tjek udbyderens driftstatus

    Ustabilt internet kan skyldes planlagt arbejde eller midlertidige driftsforstyrrelser. De fleste udbydere har en driftstatus-sektion, hvor du kan læse om afbrydelser eller problemer i dit område.

    Nogle gange kan det ske, at udbyderen ikke har oplysninger om driftstatus i dit område. Dette kan skyldes at udbyderen lejer sig ind hos et tele- eller fiberselskab, som ejer kablerne i jorden. Hvis det eksempelvis er TDC eller YouSee, som ejer kablerne til din bolig, kan du måske finde oplysninger om driftstatus på deres hjemmeside i stedet.

    Dette bør være det første, du tjekker, hvis du pludselig har problemer med ustabilt internet.

    2. Genstart modem/router

    I forlængelse af forrige tip, kan en genstart af modemmet/routeren anbefales. Har der eksempelvis været problemer med forbindelsen på grund af planlagt arbejde eller opgradering af infrastruktur, bør du starte med at slukke og tænde dit udstyr.

    Husk at slukke udstyret helt, ved at trække stikket ud af kontakten og vente 5-10 sekunder. Tænd derefter din router på ny, og lad den finde signalet igen.

    Din udbyder kan hjælpe dig med at genstarte dit modem eller router, hvis du har problemer med dette. Måske har du også en brugsanvisning, som kan vejlede dig til hvordan du gør og hvad de forskellige dioder betyder.

    3. Skift internetudbyder

    Hvis problemet med ustabilt internet er tilbagevendende og din udbyder ikke formår at løse det, anbefaler vi at du skifter udbyder. Du kan bruge vores sammenligning af bredbånd hvis du ønsker et hurtigt overblik, men du kan også tjekke dine muligheder på Tjekditnet.dk.

    Selvom du er tilfreds med din nuværende internetudbyder, er det faktisk en god idé at tjekke dine abonnementer regelmæssigt. Tjek priserne og se om du har de bedste abonnementer til de bedste priser, så du undgår at betale for meget. Vi anbefaler at du gør dette en gang hvert halve år.

    4. Placer trådløs router optimalt

    Ustabilt internet kan også skyldes en dårlig placering af din trådløse router. Hvis routeren er placeret i et lukket skab i et hjørne af din bolig, kan det have indflydelse på stabiliteten af dit internet.

    Vi har lavet en hel guide til at fikse langsomt internet, og her finder du følgende anbefalinger til routerens placering:

    1. Placer routeren centralt i boligen, og gerne der hvor du bruger internettet mest.
    2. Placer routeren åbent, og gerne højt. Den bedste placering er lige under loftet.
    3. Hvis du har et stort akvarium i din bolig, bør du ikke placere routeren tæt herpå. Vand kan nemlig forstyrre signalet.
    4. Undlad at placere routeren i køkkenet, da metaloverflader og mikroovne kan forsyrre signalet.
    5. Det har betydning, hvordan du vender antennerne på din router. Vender de lodret får du en bedre vandret dækning, og vice versa. Tjek eventuelt routerens brugsanvisning, hvis du er i tvivl.

    5. Tjek om andre bruger din internetforbindelse

    Hvis dit internet pludselig er ustabilt, kan det også skyldes at andre bruger din internetforbindelse. De fleste trådløse routere er dog som standard sikret med kode, men det kan ske at du har ladet netværket være åbent.

    Som led i diagnosticeringen, er det værd at tjekke hvor mange der bruger internetforbindelsen samtidigt.

    Til formålet kan du bruge appen Fing App, som både virker til iOS og Android. Appen gør det muligt at scanne dit netværk, så du kan tjekke hvilke enheder der er tilkoblet. Hvis du har manualen og ved hvordan man gør, kan du også logge på din router og tjekke antallet af tilkoblede brugere. Her kan du også frakoble enkelte brugere, samt indstille en adgangskode.

    6. Genstart din computer, tablet eller smartphone

    I nogle tilfælde kan ustabilt internet også skyldes problemer på din computer, tablet, smartphone eller lignende udstyr. Før du giver helt op, anbefaler vi derfor at du prøver at genstarte. Måske har der ligget en applikation i baggrunden og drillet, og denne kan i nogle tilfælde fikses ved at genstarte systemet.

    Dette råd kan især være brugbart på en computer, hvor en masse applikationer og processer kan køre i baggrunden uden du ved det.

    7. Mobilt bredbånd? Tjek hastighed og dækning

    Hvis du bruger mobilt bredbånd, kan du komme ud for at internettet bliver ustabilt i perioder. Det kan eksempelvis skyldes uvejr, men det kan også skyldes at du er i et område med dårlig dækning.

    Du kan tjekke hastigheden via Tjekditnet.dk, og på Mastedatabasen.dk kan du blive klogere på dækningen i dit lokalområde. Førstnævnte giver dig estimater over hastighederne på din adresse, og sidstnævnte giver dig et overblik over nærmeste masteplaceringer.

    Er du i et område med lave hastigheder og lang afstand til nærmeste mast, kan det forklare årsagen til dit ustabile internet.

    8. Skift frekvens/kanal på dit trådløse netværk

    Nu bliver det lidt teknisk, men din udbyder kan guide dig igennem dette hvis nødvendigt. De fleste bruger i dag en trådløs router, som lader alle koble på nettet uden brug af ledninger. Da mange trådløse netværker overlapper hinanden i tætbebyggede områder, kan det skabe signalforstyrrelser på visse frekvenser eller kanaler. Derfor anbefales det, at du skifter til en frekvens/kanal med færre forstyrrelser.

    Til formålet kan du enten rådføre dig hos din udbyder, eller selv tjekke med hjælp fra et lille redskab:

    Redskaberne scanner trådløse netværk i området, og giver dig værdifulde informationer om hvilke kanaler og frekvenser der er mindst belastede.

    9. Opgrader IT-udstyr

    En sidste mulighed er at opgradere dit IT-udstyr. Har du eksempelvis en gammel trådløs router fra din udbyder, som har samlet masser af støv gennem årene, er det på tide at bede om en ny.

    Der er ikke en specifik udløbsdato på IT-udstyr, men teknologi og standarder ændrer sig hele tiden. Nye routere er altså hurtigere end gamle routere, og dækningen er ligeledes bedre.

    En router kan dog i mange tilfælde holde i mere end 5 år eller mere, uden du mærker nogle problemer. Det er altså kun i yderst sjældne tilfælde, at routeren eller andet IT-udstyr er hovedårsagen til ustabilt internet.

    Teleanalytiker, skribent og ansvarshavende redaktør på Teleguiden.dk. Bred ekspertviden om bredbånd og telefoni, samt teknologi generelt. Passion for online medier siden 2014, og har sidenhen taget en uddannelse til IT-supporter.

    Skriv en kommentar