Kan andre se hvad du laver på nettet, når du foretager betalinger eller andre fortrolige ting? Dit hjemmenetværk er formentlig krypteret og sikret med kode, men hvad med offentlige netværk? Bliv klogere på risikoen her, og se hvordan du kan sikre din internetforbindelse bedst muligt.

    Din internetudbyder kan se hvad du laver på nettet

    Din internetudbyder er den eneste, der altid kan hvad du laver på nettet. Internetudbyderne fører nemlig log over dine aktiviteter, heriblandt hvilke sider du besøger, så de kan dokumenteres hvis myndighederne banker på døren.

    Det kan dog ikke kaldes for “overvågning” i ordets bogstaveligste forstand, da der ikke er nogen, som direkte holder øje med dine aktiviteter. De gemmes blot i et arkiv, og dette arkiv kan kun tilgås af ordensmagten med dommerkendelse. Der skal nemlig være en begrundet mistanke til at der foregår noget ulovligt, før myndighederne kan få adgang til dine data.

    Offentlige/delte computere

    Offentlige eller delte computere kan eksempelvis være placeret på skoler eller biblioteker, hvor de anvendes af flere forskellige mennesker. Her kan du ikke altid være sikker på at styresystemer og netværk er opdaterede (og dermed sikre), så vi anbefaler at du primært bruger disse computere til simple formål. Undlad eksempelvis at logge på din e-mail, netbank eller sociale medier, hvis du sidder på en delt computer som du ikke har tillid til.

    Den største fare ved delte computere, er at nogen kan have installeret overvågningsprogrammer på computeren. Der er også risiko for at nogen overvåger netværket, og derigennem kan opsnappe fortrolige informationer.

    Selvom de fleste offentlige/delte computere er sikret med blandt andet antivirus og firewall, er det ikke altid nok til at hindre uønsket overvågning.

    Offentlige netværk (f.eks. skole, bibliotek, transport)

    Offentlige og åbne netværk bærer den største risiko for overvågning af din online aktivitet. Det skyldes at offentlige netværk, især dem uden kode, er nemme at kontrollere for udefrakommende.

    Du kan også risikere at en IT-kriminel har åbnet et trådløst netværk i et travlt område, hvorved han/hun kan holde øje med brugernes aktivitet.

    Vi fraråder som udgangspunkt, at du bruger offentlige netværk til fortrolige/personlige aktiviteter. Undlad eksempelvis at logge på din netbank eller tjekke e-mail, hvis ikke du har fuld tillid til det offentlige netværk.

    Private trådløse netværk

    Dit eget trådløse netværk er godt sikret mod overvågning, og derved kan andre ikke se hvad du laver på nettet. Det eneste, du skal sørge for, er netværket er sikret med kode og krypteret med WPA2-teknologi. Denne teknologi sikrer, at det bliver svært/umuligt for IT-kriminelle at opnå adgang til dit hjemmenetværk.

    Du kan derfor roligt logge på netbanken og foretage andre fortrolige handlinger, når du sidder hjemme på dit eget netværk. Du skal selvfølgelig altid holde din computer opdateret og fri for virus, for ellers er det ligegyldige om internetforbindelsen er sikker eller ej. En virus-inficeret computer kan nemlig udlevere fortrolige oplysninger til en tredjepart, uden du er klar over det.

    Sådan beskytter du dig mod overvågning

    Du kan gøre flere ting, hvis du vil beskytte dig mod overvågning. Desværre er det ikke altid nemt at vide om man bliver overvåget, så vi anbefaler at du tænker over hvor og hvordan du bruger internettet.

    Brug privat/inkognito tilstand i din browser

    Dette er især vigtigt, når du bruger en delt computer. Browsere såsom Google Chrome, Safari og Edge gemmer som standard din historik på nettet. Det betyder at når du besøger forskellige hjemmesider eller søger efter noget bestemt på Google, kan andre brugere måske se det.

    Ved at bruge privat/inkognito tilstand i browservinduet, slettes hele historikken når du lukker vinduet igen.

    Brug en VPN-service

    Hvis du vil undgå at andre kan opsnappe informationer om din færden på internettet, kan du bruge en VPN-service. VPN står for Virtual Private Network, og giver dig en krypteret forbindelse mellem din computer og internettet. På den måde kan du surfe sikkert på nettet, selvom du bruger et usikkert offentligt netværk.

    Beskyt dit private netværk med kode

    Når du bestiller bredbånd får du typisk en trådløs router med i abonnementet. Adgangen til det trådløse netværk er som standard beskyttet med kode og WPA2-kryptering, og det anbefaler vi at du holder fast i. Vi anbefaler også, at du vælger en svær/sikker kode til netværket. 

    På den måde undgår du at fremmede får adgang til dit private netværk, da de herigennem kan skaffe sig adgang til personlige oplysninger.

    Teleanalytiker, skribent og ansvarshavende redaktør på Teleguiden.dk. Bred ekspertviden om bredbånd og telefoni, samt teknologi generelt. Passion for online medier siden 2014, og har sidenhen taget en uddannelse til IT-supporter.

    Skriv en kommentar