Vidste du at de første tanker om et fælles internet stammer helt tilbage fra 1934?

    På denne side går vi i historiebøgerne, og kigger på skabelsen af internettet som vi kender det idag.

    1934: De første tanker om internettet

    Paul Marie Ghislain Otlet var en mand af mange titler. Deriblandt advokat, iværksætter, forfatter og fredsaktivist.

    Paul er kendt som en af “fædrene” til det internet vi kender det idag, da han siges at være blandt de første der tænkte tanken om en platform til fælles videndeling på tværs af landegrænser.

    Han udtænkte ikke kun idéen med at forbinde verden, da denne allerede var ført ud i livet med telefonkabler og radiobølger. Han førte idéen videre til det vi ser i dag: Et fælles internet med adgang for alle.

    Selvom Paul døde tilbage i 1944 som en fattig og (måske) misforstået mand, har man i nyere tid genfundet hans værker og studeret dem fra helt nye vinkler.

    1965: ARPAnet – skridtet mod internettet

    29. oktober 1969 blev ARPAnet lanceret. Det var den tids internetpioner, Robert William Taylor, der stod bag udviklingen af dette, og han er idag kendt som “internettets ophavsmand”.

    ARPAnet er en forkortelse af “Advanced Research Projects Agency Network”. Denne type netværk er bygget på en teknologi der svarer til nutidens internet, hvor der ikke krævedes et lukket kredsløb mellem afsender og modtager som det var tilfældet på de gamle telefoner.

    ARPAnet fungerede som et netværk mellem computere på amerikanske universiteter, og idéen var at sprede kommunikationsvejene således at landets administration ville kunne overleve i selv de mest ekstreme udefrakommende angreb.

    Tanken var med andre ord at skabe et netværk, der ville kunne fungere uafhængigt af den enkelte enhed, og som ville kunne forbinde universiteterne på tværs af landet i en samlet platform for vidensdeling og kommunikation.

    Projektet var drevet frem af det amerikanske militær, hvorfor dagsordenen først og fremmest netop var at sikre en solid infrastruktur hvis landet skulle komme under angreb. Senere så man dog potentialet i at bruge netværket til vidensdeling, og det blev da også primært brugt til netop dette.

    1971: E-mail blev opfundet

    Ray Tomlinson var oprindeligt en af programmørerne bag ARPAnet. Han var ansat hos firmaet BBN, som vandt opgaven med at udvikle ARPAnet, og det var ligeledes herigennem han arbejde på at finde et system til afsendelse af beskeder og flytning af filer mellem computere.

    Han fik senere idéen at kombinere de to ting i et samlet system, og det blev til fødslen af e-mail.

    Dengang e-mails blev udtænkt, var idéen at de skulle adresseres til en bruger af en bestemt computer. For at kunne adressere e-mails, fandt Ray Tomlinson derfor på at bruge snabel-a til formålet.

    1978: Verdens første tekst-baserede multiplayer spil

    Tilbage i 1978 var det utænkeligt, at man kunne samle fra hele verden om ét computerspil. Dette var ikke mindst tilfældet med spillet MUD1, som siges at være forfaderen til nutidens MMORPG’s (Massively Multiplayer Online Role Playing Game).

    MUD står for Multi-User Dungeon, og var udviklet af Roy Trubshaw og Richard Bartle fra Essex University. Målet med spillet var at nå til Wizard Level, som er det højeste niveau i spillet.

    MUD1 er et tekstbaseret spil, og dermed meget langt fra de spil vi kender til computer i dag.

    1978: Første tilfælde af spam

    I 1978 blev det første tilfælde af spam nogensinde dokumenteret. Her blev en reklame sendt ud til hele 393 personer via ARPAnet.

    Det var Gary Thuerk, en sælger fra DEC (Digital Equipment Corporation), der udsendte denne mail med reklamebudskaber om en helt nyudviklet computer.

    I dag estimeres det at op mod 130 milliarder spam-mails bliver sendt hver dag.

    1979: Første internetforum ser dagens lys

    Usenet blev startet længe før det oprindelige internet blev lanceret. Usenet forbandt computere verden over med hinanden, og herigennem kunne brugere diskutere forskellige emner med hinanden.

    Der var i sin tid tale om en sammensmeltning af e-mail systemet og nutidens online fora, hvor oplysninger blev delt i fællesskabet.

    Det er den dag idag stadig muligt at finde gamle Usenet indlæg, da Google har gemt en række af disse med datering helt tilbage til 80’erne.

    1982: Smileys fandt vejen til nettet

    Udfordringen med skreven tekst var på daværende tidspunkt, at det var svært at skelne mellem hvad der var seriøst og hvad der var humor.

    I bestræbelserne på at tydeliggøre intentionen med den afsendte tekst, fandt Scott Fahlman på at indføre “emoticons”, hvilket vi idag også kender som emojis eller smileys.

    “Emoticons” var oprindeligt sammensat af ordene “emotion” (følelse) og “icon” (ikon), og hensigten var altså at man med emoticons ville kunne vise hensigten med det skrevne på en nemmere måde.

    1989: AOL hjalp de første brugere online

    Den ikoniske sætning “You’ve got mail!” stammer fra AOL og deres e-mail platform, der blev lanceret i 1989.

    Få år senere, i 1991, var AOL den første udbyder af internet til private brugere, og i deres storhedstid havde de 30 millioner brugere verden over.

    Det siges at AOL var en vigtig brik i formningen af det internet vi kender idag, og AOL har angiveligt været langt forud for deres tid. Det kunne blandt andet ses på nogle af deres oprindelige idéer helt tilbage fra 90’erne om video-on-demand og musikindkøb på nettet.

    I dag er AOL en saga blot, og AOL.com ejes nu af Verizon Media.

    1990: HTML blev lanceret som første byggesten til hjemmesider

    HTML er det kodesprog, som hjemmesider den dag i dag bygges op i på det visuelle plan. HTML styrer udseendet på en hjemmeside ved brug af tabeller og bokse, og det var altså dette sprog der i 1990 var grundelementet bag alverdens hjemmesider.

    HTML står for Hyper Text Markup Language og blev opfundet af Tim Berners-Lee.

    I dag står HTML sjældent alene som kodesprog på nye hjemmesider, men det er stadig et vigtigt grundelement på enhver hjemmeside.

    Det siges at være selve fundamentet bag World Wide Web, som vi kender det i dag.

    1994: Netscape Navigator gjorde det nemt at surfe på nettet

    I 1994 så Netscape dagens lys, og senere blev denne browser kendt under navnet Netscape Navigator.

    Netscape bar slogannet “the Net is for everyone”, og var forfaderen til den måde vi bruger og surfer på nettet den dag i dag.

    Senere hen led Netscape en afgørende skæbne, da Microsoft valgte at inkludere deres egen browser, Internet Explorer, i deres styresystem Windows. Internet Explorer blev hurtigt den største browser, og Netscape har efterfølgende levet et liv i skyggen af andre browsere.

    I dag er Google Chrome den ubestridt største internet browser i verden.

    1995: Søgemaskinerne kommer

    Fra 1995 og fremefter begynder søgemaskiner for alvor at gro i popularitet. I sin tid var flere søgemaskiner populære, og det var særligt AltaVista der nød stor popularitet.

    Flere lokale søgemaskiner, eksempelvis Jubii.dk i Danmark, var i sin tid yderst populære.

    Dette varede dog kun indtil Google trådte ind på markedet, da de hurtigt efter havde vundet store markedsandele og sidenhen har domineret alle internetsøgninger med næsten monopol på markedet.

    AltaVista var ejet af Yahoo!, og er nu lagt helt sammen med Yahoo! i en søgemaskine på search.yahoo.com.

    1996: 56K-modemmet så dagens lys

    I 90’erne var 56K-modemmet det mest populære i private husstande. Modemmets særlige kendetegn var at man kunne “høre” data blive overført gennem telefonlinjen, hvilket kom til udtryk i modemmets skratten og bippen i forbindelse med at der blev oprettet forbindelse til internettet.

    56K-modemmet er mange gange siden blevet erstattet af nye teknologier, som er mange gange hurtigere og tillader samtidig forbindelse til såvel internettet som telefoni.

    2001: WikiPedia – verdens største gratis leksikon

    WikiPedia blev grundlagt i 2001, og er til dags dato verdens største gratis internetbaserede leksikon. Her samles og redigeres viden fra hele verden på alle sprog af frivillige, som verificerer med kilder og henvisninger.

    Den dag i dag er WikiPedia stadig gratis, og ny viden oprettes dagligt af cirka 100.000 frivillige verden over.

    Alene på engelsk rummer WikiPedia nu mere end 4 millioner forskellige artikler, samt mere end 19 millioner artikler på mere end 285 sprog.

    2004: Facebook ændrede verden

    I 2004 revolutionerede Facebook måden, hvorpå mennesker interagerede på internettet.

    Facebook blev hurtigt ekstremt populært, og til dags dato er Facebook verdens største sociale netværk med mere end 2 milliarder brugere fordelt over tjenester såsom Facebook, Instagram og WhatsApp.

    Oprindeligt startede Facebook som en slags “blå bog” for universitetsstuderende i USA, men hurtigt blev det også populært udenfor universiteterne og i resten af verden. Det specielle ved Facebook var at alle kunne oprette deres egne profiler og dele ting fra deres privatliv med familie og venner, hvilket i sin tid var både nyskabende og spændende.

    Sidenhen er Facebook vokset til at være mere end blot et netværk af brugerprofiler. I dag kan man også oprette sider, grupper og sælge brugte ting på deres markedsplads, m.m.

    2004: Google Maps finder rundt i hele verden

    I 2004 udviklede det danske brødrepar Jens Rasmussen og Lars Rasmussen et program for deres Australien-baserede firma, Where 2 Technologies, som senere blev solgt til Google.

    Efterfølgende blev tjenesten lanceret som Google Maps, og i dag er det den mest brugte navigationstjeneste i verden.

    2005: YouTube giver internettet en ny dimension

    Deling og afspilning af private videoer har hidtil været forbeholdt mindre fællesskaber, men med YouTube blev dette radikalt ændret.

    3 tidligere PayPal-medarbejdere, Chad Hurley, Steve Chen og Jawed Karim udviklede YouTube i 2005 fra deres base i Californien. Tjenesten blev hurtigt ekstremt populær, og allerede året efter lå der 100 millioner videoer hos YouTube.

    Me at the Zoo” var den første video på YouTube nogensinde, og denne blev lagt op af den ene af tre grundlæggere Jawed Karim i San Diego Zoo.

    2019: Store koncerner i førertrøjen

    Nutidens internet er præget af store milliardkoncerner, som på mange områder sætter dagsordener verden over.

    I vesten domineres internettet blandt andet af Google som håndterer størstedelen af alle søgninger, videostreaming på YouTube og navigation via Google Maps, samt står bag verdens mest populære styresystem til smartphones, Android.

    Amazon er desuden den ubestridt største e-handelsplatform i vesten.

    Facebook dominerer på sociale netværk.

    Internettet er i dag en milliardindustri, men det er også hele verdenssamfundets vigtigste kilde til information, nyheder, kommunikation og underholdning.

    Se også:

    Teleanalytiker, skribent og ansvarshavende redaktør på Teleguiden.dk. Bred ekspertviden om bredbånd og telefoni, samt teknologi generelt. Passion for online medier siden 2014, og har sidenhen taget en uddannelse til IT-supporter.

    Skriv en kommentar